Modal Verbs – Modalni glagoli – May / might

Pretplatite se na naš Youtube kanal klikom na crveno YouTube dugme kako biste znali kada se pojavi nova lekcija.

Modalni glagoli „may“ I „might“ se podjednako mogu koristiti bez značajnije razlike u značenju I stoga, prevod na srpski za oba glagola je isti – moći. Međutim, razlika postoji, koliko god da je mala. „May“ ima veći stepen verovatnoće ostvarenja od „might„, koji predstavlja male šanse da se nešto dogodi:
It may rain. – velike su šanse da će pasti kiša
It might rain. – postoji mala verovatnoća da će kiša padati
Kao I svaki drugi modalni glagoli, i oni traže infinitiv uz sebe i ne menjaju se po licima, tako da ne dobijaju nikakve nastavke.

MAY

Njega koristimo za davanje ili traženje dozvole za nešto, I obično u politički korektnim izrazima, kada želimo da budemo izuzetno učtivi.
  • May I take this one? – ovako možemo tražiti dozvolu za nešto, mada se u govoru češće koristi „can“ iako „may“ zvuči pristojnije.
  • You may not park your car in front of the gate. – u negativnom obliku „may not“ predstavlja zabranu.
  • He’s very good. I think he may win the competition. – „may“ se koristi i da kažemo da postoji realna šansa da se nešto desi.
  • May the Force be with you. – kada želimo da izrazimo I uputimo želje nekome, I tada možemo upotrebiti „may„, kao u ovoj svima poznatoj rečenici iz filma „Ratovi zvezda“.

MIGHT

Might“ se mnogo češće koristi u govoru nego „may„, ali izražava manju sigurnost da će se nešto desiti:
  • I might go to the movies tonight. – u ovoj rečenici je iskazana mogućnost da se nešto desi, ali mi u to nismo sigurni.
  • He asked if he might borrow the car. – „might“ je I oblik glagola „may“ u prošlom vremenu, pa ga koristimo za dozvolu u prošlosti.
  • Might I ask you a question? – možemo ga koristiti I kada pitamo za dozvolu, na veoma pristojan način, mada je ova upotreba glagola „might“ zvuči veoma staromodno.
Zatvori