Nouns – Countable and Uncountable Nouns – Brojive i nebrojive imenice

Pretplatite se na naš Youtube kanal klikom na crveno YouTube dugme kako biste znali kada se pojavi nova lekcija.

Klikni da pogledaš tekstualno objašnjenje
Imenice u engleskom jeziku mogu biti brojive (countable) i nebrojive (uncountable). Brojive imenice (countable nouns) su imenice koje imaju oblike za jedninu i množinu. One označavaju pojmove koje je moguće prebrojati i zbog toga se zovu brojive imenice. Na primer - Pas, kruške, knjige... Nebrojive imenice (uncountable nouns) u engleskom jeziku imaju samo jedan oblik i označavaju pojmove koje nije moguće prebrojati. Kao i u našem jeziku, gradivne imenice kao što su šećer (sugar), pesak (sand) ili mleko (milk) ne mogu se brojati. Kada su u pitanju nebrojive imenice nije nam teško da to odredimo ukoliko je imenica opipljiva, odnosno ukoliko možemo da je vidimo. Problem često zna da nastane kada treba da odredimo da li su apstraktne imenice brojive ili ne. Apstraktne imenice su po pravilu nebrojive. Dakle, imenice kao što su ljubav (love), mržnja (hate), radost (joy) ili sloboda (freedom) ne možemo da brojimo. Ukoliko postoji potreba da kvantifikujemo, odnosno prebrojimo nebrojive imenice, potrebno je da dodamo neki brojivi izraz pre te imenice kako bismo mogli da je izbrojimo. Kao primer uzećemo vodu. Ne možemo da kažemo jedna voda, dve vode i tako dalje. Vodu ne možemo da brojimo. Ukoliko tu vodu stavimo u nešto što možemo da merimo, onda je brojanje moguće. Kada vodu sipamo u čašu, dobićemo jednu čašu vode. Čaše vode možemo brojati, zar ne?

Three waters.

Three glasses of water.

U ovom slučaju mi ne brojimo direktno vodu, već čaše u kojima se nalazi voda, tako da smo vodi koja nije brojiva dali jedinicu mere koja definiše njenu količinu. Još jedan primer nebrojive imenice za koju često mislimo da je brojiva u engleskom jeziku je hleb (bread). Ukoliko pitamo nekoga da li možemo da brojimo hleb, verovatno bi nam odgovorio da možemo. Ali da li mi zapravo brojimo hleb? Ne brojimo, brojimo vekne hleba. Do zabune dolazi zbog toga što kada odemo u pekaru i želimo da kupimo jednu veknu hleba, tražimo jedan hleb i svi razumeju šta smo tražili.

One bread.

One loaf of bread.

Još jedna imenica za koju mnogi misle da je brojiva je novac (money). Novac možemo da brojimo, zar ne? Ne baš. Verovatno niste nikada čuli da neko novac broji na sledeći način:

Jedan novac, dva novca, tri novca, četiri novca...

Kada brojimo novac, brojimo njegovu vrednost iskazanu u određenoj valuti - setite se primera vode i čaše kako bi vam bilo jasnije. Dakle, možemo da brojimo 10$, 20$, 30$, 40$... Možemo brojati novčanice, novčiće, čekove i vrednost iskazanu na njima u određenoj valuti, ali novac kao pojam ne možemo.

Seven moneys.

Two stacks of money.

He had two times the money needed.