Modal Verbs – Modalni glagoli – May / might

Pretplatite se na naš Youtube kanal klikom na crveno YouTube dugme kako biste znali kada se pojavi nova lekcija.

Modal Verbs – Modalni glagoli – May / might - Tekstualno objašnjenje
Modalni glagoli "may" I "might" se podjednako mogu koristiti bez značajnije razlike u značenju I stoga, prevod na srpski za oba glagola je isti - moći. Međutim, razlika postoji, koliko god da je mala. "May" ima veći stepen verovatnoće ostvarenja od "might", koji predstavlja male šanse da se nešto dogodi:
It may rain. - velike su šanse da će pasti kiša
It might rain. - postoji mala verovatnoća da će kiša padati
Kao I svaki drugi modalni glagoli, i oni traže infinitiv uz sebe i ne menjaju se po licima, tako da ne dobijaju nikakve nastavke.

MAY

Njega koristimo za davanje ili traženje dozvole za nešto, I obično u politički korektnim izrazima, kada želimo da budemo izuzetno učtivi.
  • May I take this one? - ovako možemo tražiti dozvolu za nešto, mada se u govoru češće koristi "can" iako "may" zvuči pristojnije.
  • You may not park your car in front of the gate. - u negativnom obliku "may not" predstavlja zabranu.
  • He's very good. I think he may win the competition. - "may" se koristi i da kažemo da postoji realna šansa da se nešto desi.
  • May the Force be with you. - kada želimo da izrazimo I uputimo želje nekome, I tada možemo upotrebiti "may", kao u ovoj svima poznatoj rečenici iz filma "Ratovi zvezda".

MIGHT

"Might" se mnogo češće koristi u govoru nego "may", ali izražava manju sigurnost da će se nešto desiti:
  • I might go to the movies tonight. - u ovoj rečenici je iskazana mogućnost da se nešto desi, ali mi u to nismo sigurni.
  • He asked if he might borrow the car. - "might" je I oblik glagola "may" u prošlom vremenu, pa ga koristimo za dozvolu u prošlosti.
  • Might I ask you a question? - možemo ga koristiti I kada pitamo za dozvolu, na veoma pristojan način, mada je ova upotreba glagola "might" zvuči veoma staromodno.