You are currently viewing Saveti za kupovinu putem interneta

Saveti za kupovinu putem interneta

Pretplatite se na naš Youtube kanal klikom na crveno YouTube dugme kako biste znali kada se pojavi nova lekcija.

Odavno je postalo jasno da onlajn trgovina postaje sve bitniji i veći činilac u svetskoj ekonomiji i uspešno se smestila u svakodnevnicu prosečnog korisnika interneta. Prednosti ovakvog vida trgovine u odnosu na tradicionalnu su jasne – izbor je mnogo širi i kompletniji, upoređivanje cena proizvoda i usluga je mnogo brže, lakše i dostupnije, cene su uglavnom atraktivnije nego u običnim prodavnicama i pristup prodavnicama nije ograničen radnim vremenom.

Međutim, uz sve te prednosti, mnogi i dalje izbegavaju onlajn kupovinu, uglavnom iz straha od prevara, krađe podataka i nesigurnosti u to da li će poručena roba zaista i stići na svoje odredište. Osvrnućemo se na te nedoumice kako bismo ustanovili koliko su one opravdane kada je u pitanju onlajn kupovina iz Srbije i objasniti na koje načine možete da se uverite u validnost kupovine.

Iako Srbija spada u manje razvijene regije po pitanju onlajn transakcija, čak i u našem okruženju dosta tradicionalnih elemenata trgovine smenjuje se svojim onlajn parnjacima. Uz elektronsko plaćanje računa, najpopularnije su kupovine vaučera na sajtovima za grupnu kupovinu i naručivanje robe sa internet prodavnica. Nažalost, još uvek se većina tih vidova kupovine i dalje svodi na platne naloge i plaćanje pouzećem, mada se sve češće pojavljuju i prodavnice koje nude plaćanje putem posredničkih servisa (PayPal i Skrill, uglavnom) i platnih kartica. Razlozi za sporije prihvatanje daljinskih vidova plaćanja su višestruki i predstavljaju kombinaciju neupućenosti i straha kupaca i prodavnica i nedovoljno jasnih zakonskih regulativa kada je u pitanju onlajn trgovina.

Načini plaćanja

Posrednički servisi, poput PayPala, predstavljaju često najatraktivniji i veoma bezbedan način transfera novca, pošto se sredstva samo rezervišu sa vašeg PayPal računa za prodavca, pa postoji određen vremenski period u kojem se transfer može osporiti u slučaju krađe podataka ili prekinuti ukoliko niste sigurni u prodavca.

Platne i kreditne kartice su naravno veoma rasprostranjene, i predstavljaju dobar i bezbedan metod plaćanja na internetu, pošto većina banaka nudi zasebne slojeve zaštite za plaćanje njihovim karticama. Dodatno osiguranje nude i debitne internet kartice koje su dobar izbor za manje transakcije, pošto se sa njih može skinuti samo ona količina novca koja je uplaćena pa je mogućnost zloupotreba znatno manja.

Devizne doznake (wire transfer) se ređe koriste i malo prodavaca ih nudi kao opciju. Veoma su bezbedne od krađe podataka, ali veoma malo domaćih banaka nudi mogućnost da se njihovo slanje vrši daljinski putem e-bankinga, a prenos novca sa računa na račun može da potraje nekoliko dana.

Kako što bezbednije kupovati?

Ono što bi svako ko kupuje putem interneta trebalo da ima na umu su neke opšte predostrožnosti čijim se pridržavanjem može izbeći ogromna većina prevara i mogućnosti da vam podaci budu ukradeni.

Proveravanje bezbednosti računara ili uređaja sa kojeg se vrši kupovina. Često se ljudima dešava da im računar nije zaštićen i da im se uvuku phishing programi koji pamte podatke unošene u formulare na sajtovima, a to je vrlo jednostavno izbeći upotrebom antivirus i antimalware softvera, poput AVG, Avira, Avast, MS Security Essentials ili Malwarebytes. Računari koje koristi više korisnika (poput računara na radnom mestu) takođe spadaju u rizične i trebalo bi izbegavati kupovinu preko njih.

Proveravanje verodostojnosti prodavca ili prodavnice je jedan od osnovnih koraka kojih se treba pridržavati. Kada su u pitanju popularni sajtovi sa više prodavaca, poput Amazona, E-Bay-a, i kod nas sve popularnijih kineskih DealExtreme i AliExpress, uz svoje sisteme zaštita ti sajtovi imaju i dobre sisteme recenziranja prodavaca i vođenja evidencije o uspešnim porudžbinama, pa su mogućnosti naletanja na prevare manje u odnosu na neproverene manje prodavnice. Postoji dosta opsežnih spiskova pouzdanih sajtova za određene stvari (jako dobru listu možete pronaći ovde: ovde:), ali ukoliko naletite na neki novi, obavezno se raspitajte po forumima ili potražite iskustva korisnika van tog sajta kako biste izbegli eventualne neprijatnosti.

Pažnja prilikom unosa podataka i čitanje uslova kupovine – uvek pregledajte i uputite se u uslove koje vam sajt sa kojeg kupujete nudi, kako ne biste nehotice pristali na prikrivene troškove ili upotrebu vaših podataka na način koji vam ne odgovara. Pri unosu podataka vodite računa da je sajt obezbeđen, odnosno da koristi verifikovani https protokol kako bi zaštitio podatke klijenata od drugih lica.

Veoma detaljan i lepo napisan vodič u kome je opisano sve što vam je potrebno za bezbednu kupovinu, uz dosta saveta izdala je Uprava za Digitalnu Agendu i možete ga pronaći ovde:

E-Kupovina – Vodič

Ono što vam mi možemo reći je da se internet kupovine ne trebate plašiti, pogotovo ako se pridržavate navedenih saveta, pošto su većina priča o maloj bezbednosti uglavnom preuveličavanja i anegdote iz vremena kada je ukupna bezbednost na internetu bila mnogo manje razvijena i zastupljena kod prodavaca.

Prijavite se na newsletter Virtuelne Učionice ukoliko Vam se dopao ovaj tekst i želite da budete obavešteni kada objavimo nove tekstove. Možete i da podelite naš članak na nekoj od društvenih mreža, kako bi ga videlo još ljudi kojima taj sadržaj može biti od koristi.

Ukoliko imate pitanja, potreban vam je savet, ili jednostavno imate želju da sopstveno mišljenje ili iskustvo podelite sa drugima, slobodno to napišite u komentaru.

Habequs

Leave a Reply